reede, 11. detsember 2009

Politseipäev

Neljapäeval ja reedel (10. - 11.12) käis algklassidel külas üks naispolitseinik Tallinna Põhja Politseiprefektuurist. Tema põhitööks on tegeleda ennetustööga, et tagada väikeste turvaline kodutee.

Politseinik esitas igasuguseid asjakohased küsimusi näiteks, kaslumesõda tohib mängida kõnnitee ääres? Kui kõrgele või madalale tuleb helkur panna?



Muidugi lisaks sellele kõigele rääkis ta 4 B klassile, millised on siis tegelikult need õiged helkurid. Ta soovitas eelkõige plastmassist või siis kollast helkurit. Lisaks sellele näitas ta, milliseid helkureid ilmtingimata ei tohi kasutada. Näiteks, kui lähed poodi mõttega helkurit ostma ja näed sellist ilusa suure embleemiga helkurit, siis seda ei tohi osta. Miks? Sellepärast, et embleem katab enamuse osa helkurist, mille tõttu autojuht sind ei näe ja sellel võivad olla halvad tagajärjed.

Veel lisaks sellele ta küsis, et kui jalakäijal läheb tuli roheliseks, kas ta tohib minna kohe üle tee? Vastus on ilmselgelt ei. Politseinik rääkis ühe loo, kuidas jalakäijatel läks tuli roheliseks ja inimesed hakkasid üle tee minema juht vajutas pidurit, aga see ei töötanud. Viimane üritas siis kuidagi välja vingerdada kedagi tabamata, kuid siiski riivas ta üht inimest. Õnneks sai jalakäija ainult kergeid vigastusi.

Naine seletas veel lastele, et kui jääd auto alla, siis ei tohi autojuhil lasta end sõidutada koju ega ka kiirabisse, sest see oleks juhi sündmuskohalt põgenemine, mis on seadusele vastane. Samuti koju sõitmisega võib selline asi olla, et autojuht pruugib raha nõudma hakata oma auto parandamiseks.

Õpetussõnu jagas ka selle kohta, kui tahad minna sebrast üle tee, tuleb vaadata paremale ja vasakule ning veenduda, et kuskilt ei tuleks ühtegi autot. Ning kui sebrat pole 100 m raadiuses võib ületada tee, vaadates esmalt ega kuskilt autosid ei tule.

Väikeste jaoks oli see uus ja huvitav, kuid kas teie kõik ikka mäletate neid reegleid?